Τελευταία άρθρα

 • 12, 13 και 14 Μαΐου 2017 Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο

  12, 13 και 14 Μαΐου 2017

  Τριήμερο εκπαιδευτικό σεμινάριο

  «Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές* & Βιοανάδραση»

  Εισηγητής: Δημήτρης Χρηστίδης, Ph.D.

  Περιγραφή σεμιναρίου

  Κύριος στόχος του Σεμιναρίου είναι να εμπνεύσει και να εκπαιδεύσει τους συμμετέχοντες να ασχοληθούν αποτελεσματικά με την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών*. Αναμένεται ότι οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν α) λειτουργική αντίληψη και κλινική σκέψη σχετικά με τις συνθήκες, τους παθογενετικούς μηχανισμούς και την αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και β) επαρκείς γνώσεις της βιοανάδρασης (biofeedback) για αποτελεσματική χρήση της στην κλινική πράξη. Η πρακτική άσκηση θα γίνει με εξοπλισμό (μηχανήματα και λογισμικό) τελευταίας τεχνολογίας χρησιμοποιώντας τα βιοσήματα EMG, EEG, GSR, BVP, RSP, Temp.

  * Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές – Ορισμός: Οι ψυχοφυσιολογικές διαταραχές, που παραδοσιακά ονομάζονταν ψυχοσωματικά
  προβλήματα, χαρακτηρίζονται από σωματικά συμπτώματα ή δυσλειτουργίες διαφόρων οργάνων και συστημάτων που είναι
  στενά συνδεδεμένα με ψυχοκοινωνικούς παράγοντες (Gatchel, 1994).- Ενδεικτικά (κάποια) παραδείγματα ψυχοφυσιολογικών διαταραχών:
  - Διαταραχές ύπνου
  - Κεφαλαλγίες, Κροταφογναθικό σύνδρομο
  - Μυοσκελετικά (αυχενικό, λουμπάγκο, ραχιαλγίες)
  - Διαταραχές μυϊκού σπασμού (νευραλγίες, μυϊκά τικ)
  - Αγγειοκινητικά (ημικρανίες, Raynaud)
  - Καρδιαγγειακά – Αναπνευστικά (υπέρταση, άσθμα)
  - Διαταραχές πεπτικού συστήματος (ευερέθιστο έντερο, έλκος)
  - Αυτοάνοσα νοσήματα (αρθρίτιδες, ψωρίαση, λεύκη, έρπης)
  - Μεταβολικές διαταραχές (διαβήτης)

  Το σεμινάριο χωρίζεται σε 5 ενότητες:

  Ενότητα Α – Εισαγωγικά Θέματα:

  Με δεδομένο ότι για την αποδοτική αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών ο θεραπευτής πρέπει να έχει μια εξαιρετικά λειτουργική αντίληψη της νευροφυσιολογίας της αντίδρασης του στρες στον ανθρώπινο οργανισμό, οι ενότητες «Νευροφυσιολογία του Στρες», «Στρεσοπαράγοντες», «Εξέλιξη του Νευρικού Συστήματος», «Αντίδραση Φυγής ή Πάλης», «Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής» και «Συμπαθητική Διέγερση» θα εισάγουν στις «Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές» και τους παθογενετικούς μηχανισμούς τους.

  Ενότητα Β - Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές:

  Οι Ψυχοφυσιολογικές Διαταραχές συζητιούνται και περιγράφονται ψυχοφυσιολογικά υπό το πρίσμα της απόκλισης του ψυχονευροενδοκρινικού άξονα από την φυσιολογική λειτουργία του. Εξηγείται ο κοινός βασικός παθογενετικός μηχανισμός τους και η εξειδίκευση του συμπτώματος/δυσλειτουργίας μέσω προδιαθέσεων, μηχανισμών μάθησης, σωματοποίησης και έκφρασης. Θα αναφερθούν παραδείγματα και μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών από όλα τα συστήματα του οργανισμού (ανοσοποιητικό, καρδιοαγγειακό, αναπνευστικό, πεπτικό, αναπαραγωγικό κλπ). Ο πανικός, οι φοβίες, οι κεφαλαλγίες, το κροταφογναθικό σύνδρομο, τα μυοσκελετικά προβλήματα, η ακράτεια ούρων και η βραδινή ενούρηση, η ο θα συζητηθούν με ιδιαίτερη λεπτομέρεια.

  Ενότητα Γ – Βιοανάδραση:

  Μετά από την κατανόηση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών, ακολουθεί το θεωρητικό σκέλος της βιοανάδρασης (biofeedback). Εισαγωγικά θα συζητηθεί η "ανάδραση" ως απαραίτητος μηχανισμός ανατροφοδότησης στην θεραπευτική πράξη. Λεπτομερής παρουσίαση της βιοανάδρασης καθώς και των βιοσημάτων, αισθητήρων, συσκευών, μορφών, λογισμικού κλπ.

  Ενότητα Δ – Πρακτική Άσκηση:

  Πρακτική εκπαίδευση στη βιοανάδραση (biofeedback). Τοποθέτηση αισθητήρων, χειρισμός μηχανημάτων και ρυθμίσεις λογισμικού. Για την πρακτική άσκηση θα χρησιμοποιηθούν σύγχρονα μηχανήματα (NeXus_10 ή/και NeXus_4 της MindMedia www.mindmedia.nl ) και όλοι οι συμμετέχοντες θα κατακτήσουν ικανοποιητικό επίπεδο επάρκειας για χρήση της βιοανάδρασης στο κλινικό τους περιβάλλον. Προτείνεται στους συμμετέχοντες να φέρουν μαζί τους το φορητό τους υπολογιστή για (δωρεάν) εγκατάσταση του λογισμικού Biotrace+.

  Ενότητα Ε – Άσκηση Χαλάρωσης:

  Οι συμμετέχοντες θα εκπαιδευτούν σε μία αποτελεσματική και καλά προσαρμοσμένη στα ελληνικά δεδομένα άσκηση χαλάρωσης (του Δ. Χρηστίδη). Η εν λόγω εκπαίδευση είναι μοιρασμένη και στις 3 ημέρες του σεμιναρίου για την αποδοτικότερη εμπέδωσή της.

  Σε ποιους απευθύνεται

  Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους τους επαγγελματίες Υγείας (σωματικής και ψυχικής) που επιθυμούν να εκπαιδευτούν πρακτικά και δυναμικά στην αντιμετώπιση των ψυχοφυσιολογικών διαταραχών και στη χρήση της βιοανάδρασης (biofeedback) στην κλινική τους πράξη. Ενδεικτικά, απευθύνεται σε γιατρούς, ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, φυσικοθεραπευτές, εκπαιδευτικούς κ.α.

  Πρόγραμμα

  Παρασκευή: (09:00 – 19:00):

  Νευροφυσιολογία του Στρες

  Στρεσοπαράγοντες

  Εξέλιξη του Νευρικού συστήματος

  Αντίδραση φυγής ή πάλης – Σύνδρομο Γενικής Προσαρμογής

  Συμπαθητική διέγερση – παθογενετικοί μηχανισμοί ψυχοφυσιολογικών διαταραχών

  Άσκηση χαλάρωσης – βιωματική

  Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές

  Σάββατο: (09:00 – 19:00):

  Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση

  Ψυχοφυσιολογικές διαταραχές – συνέχεια

  Πανικός - Φοβίες

  Κεφαλαλγίες

  Κροταφογναθικό Σύνδρομο

  Μυοσκελετικά προβλήματα

  Ακράτεια ούρων – Βραδινή ενούρηση

  Από την ανάδραση στη βιοανάδραση

  Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό βιοανάδρασης

  Κυριακή: (09:00 – 18:00):

  Άσκηση χαλάρωσης – κλινική εκπαίδευση

  Βιοσήματα, αισθητήρες, μηχανήματα και λογισμικό βιοανάδρασης

  Βιοανάδραση - Εργαστήριο – Πρακτική άσκηση

  Προσκεκλημένος Ομιλητής

  Το Σεμινάριο θα υποστηρίξει με την παρουσία του (ομιλία και την υποστήριξη της πρακτικής άσκησης) ο κύριος Παντελής Πασχαλίδης.

  Ο Παντελής Πασχαλίδης είναι εργοθεραπευτής και φυσικοθεραπευτής με μεταπτυχιακές σπουδές στο Sahlgrenska University Hospital στη Σουηδία και εξειδικευμένος σε προγράμματα Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, Esai Bobath και Neurofeedback.  Είναι Διευθυντής των Κέντρων Αποκατάστασης Αναπτυξιακών Διαταραχών ‘Παιδί και Οικογένεια' τα οποία παρέχουν υπηρεσίες εργοθεραπείας, λογοθεραπείας, μουσικοθεραπείας, ειδικής αγωγής και ψυχολογικής υποστήριξης. Ο τίτλος της ομιλίας του είναι «Εφαρμογές Βιοανάδρασης στις αναπτυξιακές διαταραχές. Σύνδρομο Ελειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητα: Νευρολογική διαταραχή η αδυναμία αισθητηριακής επεξεργασίας».
  Η νευροανάδραση θεωρείται ιδιαίτερα αποτελεσματική στο υπερκινητικό σύνδρομο, στην επιληψία, στις εξαρτήσεις, στην εκπαίδευση για αύξηση της αποδοτικότητας και στην εστίαση της προσοχής.

  Ημερομηνίες

  Παρασκευή,  12/05/2017 -: (09:00 – 19:00)
  Σάββατο,      13/05/2017 -: (09:00 – 19:00)
  Κυριακή,       14/05/2017 -: (09:00 – 18:00)

  Τόπος Διεξαγωγής του Σεμιναρίου

  Το σεμινάριο θα διεξαχθεί στον σεμιναριακό χώρο του Εκπαιδευτικού Οργανισμού «Διάσταση». Η ακριβής τοποθεσία, για όσους έρθουν με GPS είναι 39.367693, 22.959967 και η διεύθυνση είναι Σουρή 3, Βόλος (γωνία Γιάννη Δήμου και Σουρή). Οι συνθήκες στάθμευσης στην περιοχή είναι άνετες.

  Πιστοποίηση Επιτυχούς Παρακολούθησης

  Ο Εκπαιδευτικός Οργανισμός «Διάσταση» είναι Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2. Στους συμμετέχοντες του σεμιναρίου θα χορηγηθεί «Βεβαίωση Επιτυχούς Παρακολούθησης από Πιστοποιημένο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης 2».

  Κόστος συμμετοχής: € 450,00

  την "Αίτηση Εγγραφής" θα τη βρείτε εδώ

  Για την εγγραφή στο σεμινάριο επικοινωνήστε με τη «Διάσταση»: e-mail dias23@otenet.gr και τηλέφωνο 2421052570 (ώρες 10:00-13:00 και 17:00-21:00)

  Επιστημονικός Υπεύθυνος Σεμιναρίου: Δ. Α. Χρηστίδης, Ph.D., e-mail: dimitri@relax-now.gr , τηλ.: 2428093636 και 6982696444 (Ώρες επικοινωνίας: 8:30 - 13:00 καθημερινά)

Όραμα

Oυσιαστικές θεραπευτικές συνεργασίες μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτήΟυσιαστικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα: biofeedback (βιοανάδραση), ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική ...

Τοποθεσία

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΜΕ! Έχουμε μετακομίσει πλέον στον "δικό μας" χώρο. Η εγκάρδια φιλοξενία των Λεχωνίων μας έπεισε να χτίσουμε βιοκλιματικά και να απολαμβάνουμε τη θέα του Παγασητικού από μια ήρεμη βουνοπλαγιά του Πηλίου.

Εγγραφή στο newsletter