Βιοανάδραση (βιοανατροφοδότηση - biofeedback)

Ανάδραση βιοσήμαΟ στόχος αυτής της ιστοσελίδας είναι να εξηγήσω, όσο πιο σύντομα και απλά γίνεται, τι είναι η βιοανάδραση (βιοανατροφοδότηση - biofeedback), ποιες είναι οι μαθησιακές θεωρίες και μέθοδοι που αποτελούν τη βάση της χρήσης της ως εκπαιδευτικό και θεραπευτικό εργαλείο, ποιες είναι η διάφορες μορφές που μπορεί να έχει χρησιμοποιώντας διαφορετικό εξοπλισμό και αισθητήρες, ποιος είναι ο αναγκαίος εξοπλισμός και, τέλος, να δώσω παραδείγματα των διαφόρων εφαρμογών της.

 

Πριν καν ξεκινήσω, θέλω να διευκρινίσω ότι η βιοανάδραση θεραπευτικό εργαλείο ναιείναι ένα υπέροχο και μοναδικό θεραπευτικό "εργαλείο"

αλλά από μόνη της θεραπευτικό εργαλείο όχιδεν αποτελεί θεραπεία.

Ανάδραση βιοανάδρασηΟ θεραπευτής την χρησιμοποιεί σε συνδυασμό με τα άλλα θεραπευτικά εργαλεία που έχει στο "ρεπερτόριό" του στην κατάλληλη φάση και με τον κατάλληλο τρόπο. Ίσως να είναι το σημαντικότερο από τα θεραπευτικά εργαλεία του αλλά από μόνη της η βιοανάδραση σπάνια ολοκληρώνει τη θεραπευτική διαδικασία. Μία καλή παρουσίαση αυτού που προσπαθώ να τονίσω θα βρείτε στο άρθρο «Ο Ρόλος της Ανάδρασης  (ανατροφοδότησης - feedback) στις Γνωστικοσυμπεριφοριστικές Θεωρίες Παρέμβασης σε Ψυχοσωματικά Προβλήματα».

 

 

 

 

Προκειμένου να κατανοήσουμε την "βιοανάδραση", πρέπει πρώτα να καταλάβουμε τι σημαίνει "ανάδραση". Πάμε λοιπόν στην επόμενη σελίδα...

Εάν θέλετε να σχολιάσετε αυτό το άρθρο κάντε ‘Eίσοδο/Log in’ ή δημιουργήστε λογαριασμό νέου χρήστη.

Όραμα

Oυσιαστικές θεραπευτικές συνεργασίες μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή


Ουσιαστικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα: biofeedback (βιοανάδραση), ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική ...

Τοποθεσία

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΜΕ! Έχουμε μετακομίσει πλέον στον "δικό μας" χώρο. Η εγκάρδια φιλοξενία των Λεχωνίων μας έπεισε να χτίσουμε βιοκλιματικά και να απολαμβάνουμε τη θέα του Παγασητικού από μια ήρεμη βουνοπλαγιά του Πηλίου.

Εγγραφή στο newsletter