Κλασσική οροεξάρτηση

christidis biofeedback classical conditioning Pavlov

Η κλασσική οροεξάρτηση (classical conditioning) είναι μάλλον η πιο διάσημη μορφή μάθησης καθώς έγινε ευρέως γνωστή όταν ανακοινώθηκε και δημοσιεύτηκε από το δημιουργό της, το Ρώσο Ψυχολόγο Ivan Petrovich Pavlov (φωτογραφία) που για το έργο του τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσιολογίας το 1934.

christidis biofeedback classical conditioning dog mouse

 Βασικό χαρακτηριστικό της είναι πως ένα ουδέτερο ερέθισμα αποκτά την ικανότητα να προκαλεί μια συγκεκριμένη απόκριση μέσω της συστηματικής του σύνδεσης με ένα ανεξάρτητο ερέθισμα που ήδη προκαλεί τη συγκεκριμένη απόκριση.

Όπως στη φωτογραφία, όταν συνδυάζουμε μια μπριζόλα (= ανεξάρτητο ερέθισμα που ήδη προκαλεί τη συγκεκριμένη απόκριση = εκροή σάλιων) με ένα κουδούνι (=ουδέτερο ερέθισμα που δεν έχει την ικανότητα να προκαλεί εκροή σάλιων = συγκεκριμένη απόκριση) και τα παρουσιάζουμε ταυτόχρονα σε ένα οργανισμό (σκύλο) μερικές φορές, τότε το ουδέτερο ερέθισμα (κουδούνι) αποκτά την ικανότητα από μόνο του να εκλύει τη συγκεκριμένη απόκριση (εκροή σάλιων) η οποία έχει γίνει «κλασσικά οροεξαρτημένη».

christidis biofeedback classical conditioning dog 1 christidis biofeedback classical conditioning dog 2 christidis biofeedback classical conditioning dog 3

Εάν θέλετε να σχολιάσετε αυτό το άρθρο κάντε ‘Eίσοδο/Log in’ ή δημιουργήστε λογαριασμό νέου χρήστη.

Όραμα

Oυσιαστικές θεραπευτικές συνεργασίες μεταξύ θεραπευόμενου και θεραπευτή


Ουσιαστικά αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα: biofeedback (βιοανάδραση), ψυχοθεραπεία, συμβουλευτική ...

Τοποθεσία

ΜΕΤΑΚΟΜΙΣΑΜΕ! Έχουμε μετακομίσει πλέον στον "δικό μας" χώρο. Η εγκάρδια φιλοξενία των Λεχωνίων μας έπεισε να χτίσουμε βιοκλιματικά και να απολαμβάνουμε τη θέα του Παγασητικού από μια ήρεμη βουνοπλαγιά του Πηλίου.

Εγγραφή στο newsletter